Hrana i piće

Portret namirnice: Kakao

Portret namirnice: Kakao
Portret namirnice: Kakao

Od davnina se kakao smatra dragocjenom namirnicom. Prema mišljenju astečkog kralja Montezume, ovaj je napitak bio rezerviran za ratnike i društvenu elitu. Švedski botaničar Lin dao je biljci naziv Theobroma cacao L, gdje Theobroma upravo znači - hrana bogova.

Kakao raste na drveću prosječne visine četiri do osam metara, porijeklo vuče iz tropskih krajeva Južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade.

Sjeme sadrži i do 50 odsto masti od koje se radi kakao maslac. U kakaou se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.

Prvo evropsko susretanje s kakaom imao je Kristifor Kolumbo, koji je kakao nazvao "lješnicima čudesnog izgleda". Kakao je u Evropu prvi put doputovao u obliku napitaka 1519. godine.

Neka istrživanja pokazuju da osobe koje svakodnevno ispiju šolju kakaoa ili vruće čokolade imaju bolju radnu memoriju te ostvaruju bolje rezultate.

Superhrana

Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.

Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana. Štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih žila, štiti od mnogih vrsta raka, odličan je izvor željeza, reguliše nivo šećera i holesterola, podstiče bolje pamćenje i koncentraciju, smanjuje opasnost od srčanog udara i pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Kakao sadrži više od 300 hemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

Po sastavu, kakao je bogat antioksidansima, koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.

Antioksidansi štite organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja.

U sastavu, kakao sadrži katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti. Izvrstan je izvor željeza, hroma, mangana, cinka i vitamina C.

Kao zaljubljeni

Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Radi se o skupu spojeva koje organizam luči kada ste zaljubljeni, pa zato ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao.

U kakaou se nalaze i serotonin i dopamin, hormoni sreće. Zrno kakaoa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom funkcionisanju organizma.

Međutim, nemojte se zavaravati da jedući običnu čokoladu (koliko god ona crna bila) unosite u organizam zdravi kakao. U procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi nutritivna i ljekovita svojstva.

Kupujte čisti, organski kakao i uživajte u njegovim blagodetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije