Hrana i piće

Portret namirnice: Guava

Portret namirnice: Guava
Portret namirnice: Guava

Guave (lat. psidium) su malo tropsko voće koje može biti okruglo, ovalno ili kruškoliko.

Stablo ovog voća je jako prilagodljivo raznim uslovima pa je sada ima u suptropskim zemljama, a može da uspijeva i na 3.000 metara nadmorske visine. Najbolji plodovi dobijaju se od onih vrsta koje sazrijevaju u vrijeme suše.

Guava se uvijek procjenjuje po boji kore, koja mora da bude svježe zelena kao engleska trava. Unutrašnjost ploda je tamnocrvena, a sjemenke su jestive.

Guave sadrže više antioksidansa likopena od bilo kojeg drugog voća ili povrća, a imaju ga gotovo 20 odsto više od paradajza. Likopen štiti zdrave ćelije od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati sve vrste oštećenja.

Ovo čudno malo voće je takođe bogato vitaminom C i drugim antioksidansima. Guava nudi 60 odsto više kalijuma nego banane, što može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara. U stvari, hranjive guave su se pokazale kao odlične namirnice koje snižavaju LDL holesterol i podstiču razvoj HDL holesterola, smanjuju trigliceride i snižavaju krvni pritisak.

Guava je takođe jedan od najboljih izvora vlakana, a ima dosta beta karotena i kalijuma. Ovo voće ne sadrži puno kalorija i masnoća - jedan plod ima manje od 50 kalorija.

Cvjetni miris

Guavu kupujte služeći se nosom. Zrela guava ima cvjetni miris, na dodir je samo malo mekana i ima tanku, blijedozelenu do lagano žutu koru. Dodajte je različitim kolačima (sjemenke su jestive) ili lagano pirjajte u vodi da dobijete gusti umak.

Odlična je za napitke - mješavina od polovine banane, polovine zrele guave, šake jagoda, 1,2 dl niskomasnog mlijeka (može i sojinog) i nekoliko kockica leda savršen je osvježavajući energetski napitak.

Svježi plod

Cilj je ipak jesti svježe guave koliko god često možete kad ih nađete u trgovinama. One nisu obično na raspolaganju smrznute, a većina sokova od guave je obrađena i zaslađena, tako da oni ne pružaju istu vrhunsku prehranu kao cijeli svježi plod.

Jedna do dvije guave na dan je dobra količina. Kada se jede svježa, treba je rasjeći na pola i kašikom izvaditi meso koje ima ukus kombinacije kruške i jagode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije