Hrana i piće

Portret namirnice: Šafran

Portret namirnice: Šafran
Foto: pixnio.com | Portret namirnice: Šafran

Šafran (lat. Crocus sativus), koga nazivaju kralj začina, poznat je od davnina.

Koristio se još u Mezopotamiji prije 5.000 godina, a spominjan je i u Bibliji.

Simbol je mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog. Naziv je dobio po persijskoj riječi za'faran, što u prevodu doslovno znači "budi žut".

Na glasu je kao najskuplji začin na svijetu. Šafran se dobiva od biljke iz porodice Iridacee, koja ima kratku sezonu cvata - samo tri sedmice u godini. Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan, pa mu se cijena po gramu kreće između četiri i 14 evra. Za kilogram "kralja začina" potrebno je ubrati čak 150.000 cvjetova!

Šafran je veoma cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu. Iako je najpoznatiji kao začin, zbog specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe.

Obično se koristi tučak šafrana, ali u medicinske svrhe mogu se koristiti i latice ove biljke.

Šafran ima dugu istoriju medicinske upotrebe, a spominje se čak i u najstarijim ajurvedskim spisima.

Šafranov čaj koristi se za liječenje depresije. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog čaja, ali i samog začina podstiče osjećaj sreće.

Šafran se koristi za poboljšanje cirkulacije i liječenje modrica. Takođe, reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi. Ovaj začin pomaže u liječenju ateroskleroze, artritisa i astme.

Šafran poboljšava vid, ublažava predmenstrualne tegobe i umiruje bol u stomaku. Koristi se kao lijek protiv oboljenja bubrega, reguliše probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice.

Začin za vitalnost

Ovaj začin jača imunitet i produžuje vitalnost. Njegov sastojak šafranal moćan je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala - spojeva odgovornih za starenje ćelija. Kleopatra ga je koristila kao krem za potamnjivanje kože.

Efikasan je i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih nevolja. Preporučuje se da se uzima samo u malim količinama - do 200 mg dnevno.

Da bi izbjegli prevaru prilikom kupovine, treba zapamtiti da pravi šafran nije jeftin i da ima izrazitu aromu koja odmah udara u nos, odnosno onog trenutka kada se otvori vrećica.

Jelu daje aromu i boju

Premda je u prošlosti korišten kao lijek i bojilo, danas se šafran najviše primjenjuje u gastronomiji. Intenzivnog je mirisa, blago gorkastog ukusa, a već četvrtina čajne kašičice dovoljna je da bi jelu dala aromu i boju.

Šafran koji se nalazi u prodaji pakovan je u vrlo malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili mrvljen.

Najčešće se primjenjuje u pripremi slatkiša i jela s rižom. U Italiji njime začinjavaju rižoto milanese, dok Španci njime obogaćuju ukus svog tradicionalnog jela paelle.

Šafran se dobro slaže s povrtnim čorbicama, krompirima i paprikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije