Hrana i piće

Portret namirnice - čičoka

Portret namirnice - čičoka
Portret namirnice - čičoka

Čičoka (Heliantbus tuberosus) je neugledna, gomoljasta biljka, pomalo zaboravljena na našim prostorima, dok visoko kotira na ljestvici najzdravijih namirnica svijeta.

Koristi se u pripremi supa, variva te služi kao inovativna zamjena za krompir. Odlična je za čišćenje organizma, a na tržnicama ćete je prepoznati jer podsjeća na krompir ili korijen đumbira. Ima slatkast ukus. Najčešće se priprema kao krompir, kuvana (najbolje neoljuštena) i pečena, ali se može pripremati i sirova, u  salati  ili kao zimnica.

U Evropu je prenijeta iz Amerike u 17. vijeku, a kod nas je poznata i kao divlji krompir. Umesto skroba sadrži inulin - probiotik koji pospješuje razvoj korisnih bakterija u crijevima. Dobar je izvor kalijuma i fosfora, sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe, izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može da proizvede.

Savršena za  dijabetičare

S obzirom na to da je glikemijski indeks jednak nuli, savršena je namirnica za dijabetičare, a takođe je odlična za djecu koja piju antibiotik, jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet. Pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću. Čičoka je  učinkovita kod povišenog pritiska, jer sadrži mnogo kalija. Ona stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja.

Ova biljka je izvrsna za čišćenje organizma.

Gotovo  neuništiva

Čičoka je gotovo neuništiva, jer jednom posađena trajno se održava i regeneriše. Odlično podnosi klimatske uslove. Jednom zasijana na zemljištu se održava i do osam godina, bez ikakvh naknadnih radova osim žetve. Ova biljka potiče sa američkog kontinenta, a u Evropi se gaji na većim površinama samo u Francuskoj, dok se na našim područjima sporadično sreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije