Hrana i piće

Portret namirnice: Jaja

Portret namirnice: Jaja
Portret namirnice: Jaja

Jaje, simbol savršenstva i zametak života, nekad je bilo sezonska namirnica, a sada je dostupno cijele godine.

Vrlo je omiljeno zbog vrijednih sastojaka i brojnih načina pripreme. Jaje se sastoji od ljuske, bjelanca (66 odsto) i žumanca (34 odsto). Svježa jaja podijeljena su u A i B klasu.

Jaja su namirnica bogate biološke vrijednosti i hranjivosti. Energetska vrijednost prosječno iznosi 147 kcal na 100 g. Bogata su antioksidansima i hranjivim tvarima, posebno kolinom, potrebnim mozgu, a nazivaju ih prirodnim multivitaminima.

Konzumacija jaja se posebno preporučuje trudnicama. Kada se razdvoje žumance i bjelance, sadržaj hranjivih tvari bitno se mijenja; masti ostaju u žumancu, a proteini se dijele tako da nešto više ostaje u žumancu (16,8% : 10,5%). Svi ostali vrijedni sastojci ostaju u žumancu pa bjelance nema ni vitamina ni minerala. Prosječan sastav svježeg bjelanca jajeta je: 3,51 g proteina, 0 g masti i 0,34 g ugljikohidrata.

Jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Dobar je izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Osrednji je izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E.

Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, dok je pečenjem gubi.

Često se mogu čuti upozorenja da jaja sadrže mnogo holesterola. Veliko jaje sadrži 212 mg holesterola. Međutim, samo zato što hrana sadrži holesterol ne znači da će podići nivo lošeg holesterola u krvi.

Čuvanje jaja u frižideru

Jaja čuvajte u frižideru i stavljajte ih užim krajem prema dolje. To će spriječiti isparavanje vlage iz jaja i punjenje vazduhom vrećice unutar jaja između ljuske i membrane. Ako svježe jaje uronite vodoravno u hladnu vodu, ono treba tonuti prema dnu bez naginjanja, ako se naginje, vjerovatno je staro sedmicu, ako pluta okomito, tada ga je najbolje ukloniti. Nemojte eksperimentisati ako mislite da je jajima istekao rok. Preporučuje se da starost jaja ne bude veća od 21 dana. Jaja su osjetljiva prema salmoneli.

I ljuska od jajeta zdrava

Naučnici su dokazali kako je i ljuska jajeta dobra za zdravlje te poboljšava zdravlje noktiju, kose, desni i smanjuje mogućnost nastanka simptoma bolesti kao što je astma i alergijski rinitis.

I tanka membrana koja se nalazi sa unutrašnje strane ljuske jajeta može da pomogne pri zacjeljivanju rana i ogrebotina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije