Hrana i piće

Portret namirnice: Đumbir

Portret namirnice: Đumbir
Portret namirnice: Đumbir

Začin đumbir (Zingiber officinale) koristi se kao lijek više od 3.000 godina.

Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. Smatra se i da je afrodizijak.

Ova veoma ljekovita biljka povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sistem.

Spisak bolesti kod kojih pomaže je podugačak. Pomaže i kod infarkta, moždanog udara, tromboze, kamena u bubregu i žučnoj kesi, anoreksije, astme, bolesti krvih sudova, bolesti organa za disanje, glavobolje, gljivičnih infekcija, dijabetesa. Đumbir se koristi i u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je koristan i protiv blagog kašalja i prehlade. Već je godinama poznato da pomaže i u borbi protiv raka jajnika.

Porijeklom je iz Azije, ali se gaji i koristi za ljudsku ishranu i liječenje u cijelom svijetu. Najviše se gaji i koristi u Indiji, a poznate su kvalitetne vrsta đumbira iz Jamajke, Kine i Australije. Đumbir Kinezi već dugi niz godina koriste kao lijek u svojoj tradicionalnoj medicini.

Đumbir je tropska, začinska, višegodišnja biljka slična trsci. Za ishranu i kao dodatak jelima koristi se korijen i rizom pošto je jako aromatičan i sadrži mnoge korisne sastojke, kojih najviše ima u korijenu.

Ispitivanjima je ustanovljeno da đumbir sadrži dosta bjelančevina, biljnih vlakana, biljnih masti, biljnih hormonima, gingerol, zingeron, enzime i eterična ulja. Đumbir u sadejstvu sa drugim ljekovitim biljkama i lijekovima značajno pojačava njihovo ljekovito dejstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije