Hrana i piće

Portret namirnice: Dunja

Portret namirnice: Dunja
Portret namirnice: Dunja

Dunja (Cydonia oblonga) zri od oktobra do decembra i prava je riznica ljekovitih sastojaka. Od ovog mirisnog voća, koje potiče iz jugozapadne Azije, ljekoviti su plod, list, sjemenke, sok i sirup.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, željezo, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Voćka jeseni sadrži proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate.

Dunja sadrži dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Ovo blagotvorno voće poboljšava varenje i liječi anemiju. Kuvani plod dunje koristi se protiv upale želudačne i crijevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva, te ublažavanje obilnih menstruacija. Dunju je dobro jesti na prazan stomak.

Sjemenke dunje sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Takođe, sjemenke obiluju taninom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proljeva.

Dunja se koristi i kao dodatak kozmetičkim preparatima.

Sirup za bronhitis

Dunja je jako korisna kod bolesti disajnih organa, a posebno pomaže u liječenju bronhitisa. Da bi napravili sirup za liječenje bronhitisa potrebno je izdrobiti pet sjemenki ovog voća i preliti sa 100 ml vode. Kada se oformi sluzava tečnost, dodati 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimati po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.

Narodni lijek protiv kašlja i upala disajnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko sjemenki, koje potopljene u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod ovih problema.

Lijek protiv bora

Za lice bez bora i lijepo njegovane usne narodna medicina preporučuje sjemenke dunje. Preparat se pravi tako što se jedna kašičica sjemenki sitno isjecka, a zatim istuca i prelije sa dvije kašičice proključale vode. Ovom smjesom se mažu ispucale usne i mjesta na licu sa izraženim borama.

Protiv bora može da se pripremi i dunjin losion. Za ovaj preparat potrebno je 200 g kora dunje koje se drže dve sedmice u tri dl jače rakije. Poslije toga rakija se procijedi, sipa u tri bočice i hermetički zatvori. Pripremljenim losionom bore na licu mažu se dva puta dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije