Hrana i piće

Portret namirnice: Jabuka

Portret namirnice: Jabuka
Portret namirnice: Jabuka

Jabuka (lat. Malus domestica) vijekovima je jedna od najrasprostranjenijih, ali i najzdravijih namirnica na svijetu.

"Jedna jabuka dnevno istjeruje bolest iz kuće", stara je poslovica koja najbolje opisuje ljekovitost ove voćke, a u našem narodu postoji vjerovanje da je ona najbolji prirodni lijek. Bogata je vitaminima, mineralima i mnogim drugim korisnim sastojcima neophodnim našem organizmu, kao što su bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, vitamini A, B i C, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, karotin, magnezijum i natrijum. Takođe sadrži i oligo elemente, organske kiseline, pektin, proteine, sumpor, fluor, fosfor, hlor, celulozu, ugljene hidrate, šećer (fruktoza i glukoza).

Jabuku je najbolje jesti svježu i s korom, jer je takva najbogatija korisnim sastojcima, iako je veoma ljekovita i kada je prerađena. Svježa jabuka je dobar antioksidans i preventivno djeluje protiv bakterija i virusa.

Pomaže u liječenju mnogih bolesti i tegoba, kao što su avitaminoza, alergija, angina pektoris, arteroskleroza, problemi s varenjem, bolesti želuca, zuba, grla, ždrijela, prehlada, grip, kašalj, bronhitis, infektivna oboljenja, poremećaj krvnog pritiska, infarkt, nadutost i zatvor. Povoljno djeluje i na otežano mokrenje, osteoporozu, povišen nivo holesterola, trombozu, probleme sa cirkulacijom i krvnim sudovima, umor, mamurluk, nervozu, gubitak volje, koncentracije i apetita, gojaznost, manjak imuniteta, neke vrste raka i mnoge druge zdravstvene probleme. Posebno blagotvorno djeluje na bubrege, jetru, žuč, stomak, crijeva, krvne sudove i imunosistem.

Idealna za dijetalnu ishranu

Zbog svoje niske energetske vrijednosti, jabuka je idealna za dijetalnu ishranu i mršavljenje. Zbog toga se i nalazi na mnogim dijetnim jelovnicima. Jedana jabuka srednje veličine sadrži samo 80 kalorija.

Jedan od njenih glavnih sastojaka je pektin, vlakna koja nabubre u kontaktu s vodom, tako da kada pojedete jabuku javiće vam se osjećaj sitosti.

Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci pospješuje metabolizam i sprečava taloženje masti u jetri.

Pošto u sebi sadrži mnogo kalijuma, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jedna jabuka sadrži do 90 odsto vode i uopšte ne sadrži masti, tako da odlično gasi žeđ i daje energiju organizmu.

Lijek protiv stresa

Jabuka je odličan prirodan, ali i veoma jeftin i pristupačan lijek protiv stresa. Kada smo pod stresom, organizam luči hormon adrenalin i troši vitamin C. Takođe se stvaraju slobodni radikali, koji izazivaju starenje ćelija. Vitamin C pomaže da se neutrališe njihovo štetno dejstvo. U jednoj jabuci ima 18 miligrama tog vitamina. Jabuka sadrži i sve vitamine iz grupe B (osim B12), i to u velikim količinama. Oni pogoduju nervnom sistemu i zbog toga što vitamin B podstiče stvaranje bjelančevina.

U jabukama se nalazi i serotonin, poznat pod nazivom hormon sreće. Kada ste loše raspoloženi i razdražljivi pojedite jabuku i osjećaćete se bolje.

Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imaćete miran i ugodan san.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije