Hrana i piće

Portret namirnice: Lubenica

Portret namirnice: Lubenica
Portret namirnice: Lubenica

Lubenica (lat. citrullus vulgaris) je veoma korisna namirnica i sadrži dosta vitamina i minerala. Ovaj prirodni lijek za detoksikaciju i antioksidans pun je blagodeti za naš organizam.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice bundeva, porijeklom iz tropskih oblasti Afrike. Procentualno u sastavu ploda najviše ima vode. Prema agronomskoj podjeli, lubenica spada u povrće. Zbog toga što je slatka, ljudi često govore da je lubenica voće.

Lubenica je veoma pogodna za ishranu tokom ljeta, jer nadoknađuje izgubljenu tečnost, minerale i vitamine. Bogata je elektrolitima i vodom i prirodni je lijek za borbu protiv dehidracije. Takođe je pogodna kao diuretik i za čišćenje organizma.

Izuzetno je bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.

Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin. Ti antioksidansi su djelotvorni u prevenciji raka debelog crijeva, prostate, grudi, endometrija, pluća i gušterače.

Pomaže i u prevenciji mnogih bolesti kao što su anemija, astma, hemoroidi, pad imuniteta, stres, kamen i pijesak u bubrezima.

Odličan je izvor kalijuma, koji je neophodan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu srčanih otkucaja i pritiska. Važan je za prevenciju srčanih i moždanih udara. Izuzetno je djelotvorna i u prevenciji hroničnih upalnih stanja.

Ima malo kalorija, tako da je veoma pogodna i za one koji drže dijetu.

Lubenica kao riznica vitamina

Lubenica je prava riznica vitamina. Odličan je izvor vitamina A (100 g svježe lubenice nudi 569 mg ili 19 odsto dnevne potrebe tog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i niz drugih tjelesnih funkcija, uključujući zdravlje pluća i usne šupljine.

Sadrži velike količine vitamina B, odgovornog za metaboličke procese i proizvodnju tjelesne energije. Sadrži visok nivo i vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B1), vitamina C i mangana. Hrana bogata vitaminom C pomaže imunološkom sistemu, dok je mangan kao element u tragovima važan za zdravu kožu i kosti.

Lubenicom protiv bora

Ova fantastična namirnica pomaže i u borbi protiv bora. Naime, zbog velikog procenta vode koji sadrži, lubenica odlično čisti organizam, a toner od lubenice ima i značajno djelovanje protiv bora. Toner od lubenice možete napraviti i sami.

Za to su vam potrebne dvije kašike svježeg soka lubenice, jedna kašika votke i dvije kašike destilovane vode. Sok od lubenice istisnete kroz gazu, dodajte mu druge sastojke i promiješate ih.

Vatom nanesete smjesu na lice i kasnije isperete toplom vodom. Tonerom odstranjujete nečistoće i masnoće sa površine kože i jako dobro djeluje protiv bora. Taj toner možete čuvati do deset dana u frižideru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije