Zdravlje

Pratite nas na Google news

Dobrovoljci koji su primili Pfizerovu i Moderninu vakcinu otkrili nuspojave

Dobrovoljci koji su primili Pfizerovu i Moderninu vakcinu otkrili nuspojave
Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay | Dobrovoljci koji su primili Pfizerovu i Moderninu vakcinu otkrili nuspojave
N.N.

Dobrovoljci iz SAD koji su se prijavili na testiranje vakcina protiv korona virusa kompanija Pfizer i Moderna, otkrili su da li su imali određene nuspojave.

Iako su tek prije nekoliko dana obje kompanije objavile efikasnost svojih vakcina, testiranje odnosno prva i druga faza provjere vakcine počele su prije nekoliko mjeseci.

Jedna od kandidatkinja koja se dobrovoljno prijavila za testiranje bila je i Dženifer Haler, a u izjavi za medije govorila je o načinu vakcinisanja i eventualnim nuspojavama koje su uslijedile nakon toga.

"Primila sam dvije doze vakcina u razmaku od četiri sedmice. Oba puta, dan nakon primanja vakcine imala sam bolove u toj ruci ali osim bolova nisam imala nikakve druge neželjene efekte", rekla je Haler.

Ona je bila među prvim dobrovoljcima koji su testirali vakcinu kompanije Moderna.

Daniel Horovic učestvovao je u Pfizerovom ispitivanju vakcine protiv korona virusa, a za razliku od Halerove koja je eksperimentalnu vakcinu primila 16. marta, Horovic je u testiranju učestvovao u septembru.

S obzirom na to da Pfizerovo testiranje funkcioniše na tzv. duplo slijepom modelu, doktori kao i pacijenti. ne znaju ko će primiti pravu vakcinu, a ko placebo.

Nakon što je primio vakcinu, Horovic ističe da je jedina nuspojava bila zapravo bol u mišićima.

"Osjećao sam bol u mišićima međutim nakon nekoliko dana bol je nestala", izjavio je Horovic.

Iz američkog ministarstva zdravstva, izjavili su da su zadovoljni reakcijom dobrovoljaca na vakcine obje kompanije te su najavili da će sada uslijediti završne provjere prije nego što vakcina bude dostupna za širu upotrebu.

Inače, uobičajene nuspojave vakcina uključuju bol, oticanje ili crvenilo na mjestu uboda, blagu groznicu, umor, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima međutim svi simptomi povuku se nakon nekoliko dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije