Zdravlje

Pratite nas na Google news

Ljekari otkrili da jedan ukus u ustima može biti znak zaraze koronom

Ljekari otkrili da jedan ukus u ustima može biti znak zaraze koronom
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ljekari otkrili da jedan ukus u ustima može biti znak zaraze koronom
N.N.

Tokom posljednjih mjeseci možemo čuti o raznim neobičnim i čudnim simptomima koji upozoravaju na infekciju kovidom-19. Gubitak mirisa i ukusa spadaju među najčešće. Trajni metalni ukus je manje poznat simptom virusa korona i naziva se disgeusija. Izmijenjeno čulo okusa inače može imati širok raspon uzroka koji mogu biti privremeni ili dugotrajni.

Studija objavljena u Nacionalnoj zdravstvenoj biblioteci SAD istražila je simptome kovida-19.

"Za mnoge ljude oboljele od virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, iskustvo jedenja hrane i percipiranja ukusa često je otupljeno zbog rinitisa, nosne opstrukcije ili direktne virusne povrede mirisnog neuroepitela", navode ljekari koji su se posebno fokusirali na jedan slučaj koji su iznijeli u studiji.

"Pedesetdevetgodišnja Afroamerikanka kolima hitne pomoći je prevezena u bolnicu 29. marta 2020. Nekoliko dana je osjećala otežano disanje, umor i gubitak apetita. Otprilike nedjelju dana prije prijema pacijentica je počela osjećati smanjeni apetit i nezainteresovanost za hranu. Pri jedenju hrane u kojoj je inače uživala osjećala je metalani ukus. Pozitivan nalaz na virus korona dobila je 2. aprila 2020", opisali su.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije ističe da metalni ukus može biti simptom različitih stvari te da liječenje zavisi od uzroka.

"Uobičajeni uzroci su bolesti desni, uzimanje lijekova poput antibiotika, prehlada, infekcija sinusa ili drugi problemi disajnih puteva", kažu.

Ako uočite ovu nuspojavu, posavjetujte se sa svojim ljekarom u vezi s daljim koracima i liječenju.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije