Zdravlje

Može li vaš telefon da vam prenese virus korona?

Može li vaš telefon da vam prenese virus korona?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Može li vaš telefon da vam prenese virus korona?
N.N.

Savremeni mobilni telefoni nisu u tolikoj mjeri zaslužni za širenje mikroba, tvrdi profesor mikrobiologije i higijene sa njemačkog Univerziteta Furtvangen Markus Egert.

"U poređenju sa brojem mikroba na rukama ljudi, mogli bismo reći da je njihov broj na mobilnim telefonima zanemariv. Za zdravog čovjeka koji koristi mobilni telefon u sopstvenom domaćinstvu klice na njemu ne predstavljaju opasnost", kaže Egert.

"Savremene pametne telefone odlikuju glatke površine, zbog čega se na njih 'lijepi' manji broj klica. One na takvim površinama nemaju čime da se hrane pa ne uspijevaju ni da se razmnožavaju. Nasuprot tome, broj bakterija pronađenih na tasterima starih telefona bio je mnogo veći", pojasnio je Egert.

On dodaje i da način i mjesta na kojima se koriste mobilni telefoni utiču na to koliko se mikroba na njemu nakupilo, prenosi Hina.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvijek biti, treba izdržati još 60 utakmica

"Površina smartfona je odraz svijesti o higijeni njegovog korisnika" kaže Sebastian Kloes iz njemačkog Bitkoma. Svi oni koji rijetko peru ruke, koriste pametne telefone dok jedu i nose ih sa sobom u toalet ili u kupatilo, na svoj uređaj će prenijeti znatno više mikroba od onih koji to ne čine.

Od stanja vašega pametnog telefona zavisi i količina mikroba koja će se zalijepiti za njegovu površinu.

"Bakterije, virusi i plesni posebno dobro prijanjaju za ogrebotine", upozorava Kloes.

Ranija istraživanja su otkrila različite vrste bakterija i virusa na telefonima. Uobičajeno se na njima mogu pronaći bakterije koje žive na našoj koži, u respiratornom traktu kao i bakterije koje žive u fekalijama. I dok većinu čine bakterije od kojih se nećemo razboljeti, nisu sve u potpunosti bezopasne. Različite studije pokazale su da na mobilnim telefonima žive ešerihija koli, MRSA i streptokoke.

U nekim slučajevima morate da budete izloženi uticaju hiljada mikroba da biste se razboljeli, pa samo njihovo prisustvo na tefonima nije nužno razlog za zabrinutost.

Proizvođači pametnih telefona, poput Applea i Samsunga na svojim internet stranicama nude uputstva i savjete za njihovo čišćenje. Savjetuju da se uređaj isključi prije početka čišćenja i da se pritom koristi mekana krpa od mikrovlakana. Ako je telefon jako prljav savjetuju njegovo čišćenje uz pomoć mekane vlažne krpe i malo sapuna.

Egert kaže da mobilni telefon koji nije jako prljav nije potrebno dezinfikovati, jer se virus korona uklanja i običnim sapunom. Upozorava da sredstva za čišćenje, kao što su ona za stakla ili sredstva na bazi alkohola mogu oštetiti premaz koji odbija masnoću sa ekrana pametnog telefona.

Koliko često ćete čistiti svoj pametni telefon zavisi od načina na koji ga upotrebljavate, kaže Bernd Glasl iz njemačkog Udruženja industrije deterdženata i lične higijene. Ako često putujete, ako srećete puno različitih ljudi ili koristite telefon u svojoj kuhinji, svakako bi trebalo češće da ga čistite.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije