Zdravlje

Pratite nas na Google news

Ruski i japanski naučnici: Novi simptom možda upućuje na koronu

Ruski i japanski naučnici: Novi simptom možda upućuje na koronu
Foto: Image by Michal Jarmoluk from Pixabay | Ruski i japanski naučnici: Novi simptom možda upućuje na koronu
N.N.

Ruski i japanski naučnici su otkrili da ukus gvožđa u ustima može biti jedan od mogućih simptoma Kovida-19.

Naučnici Dalekoistočnog federalnog univerziteta su zajedno sa kolegama iz Istraživačkih centara Rusije i Japana otkrili mehanizam razvoja korona virusa povezanog sa oštećenjem eritrocita, koji su glavna meta Kovida-19.

U članku objavljenom u njemačkom medicinskom časopisu "Arhiv EuroMedika", naučnici izvještavaju da virus SARS-KoV-2 može napasti koštanu srž, ne samo oštećujući crvena krvna zrnca koja se već nalaze u krvi, već i sprečavajući stvaranje novih.

"Cilj virusa su eritrociti, koji su u tijelu odgovorni za transport proteina hemoglobina bogatog gvožđem i kiseonikom", navodi se u saopštenju.

Naučnici smatraju da "mrtvi eritrociti mogu da izazovu oštećenje neurona u mozgu, krvnim sudovima i unutrašnjim organima, koji više nemaju dovoljno kiseonika", prenose "Novosti".

"U težim slučajevima može doći do višestrukog otkazivanja organa, čovjek zapravo ostaje bez sopstvenih crvenih krvnih zrnaca i počinje da se guši. Respiratori ne pomažu, jer nema ko da transportuje kiseonik. Za efikasniju terapiju takvih pacijenata neophodno je ubrizgavanje crvenih krvnih zrnaca i vitamina B12", navodi se u članku.

"Mehanizam obnavljanja oštećenih eritrocita još uvijek nije proučen. Preuranjeno raspadanje crvenih krvnih zrnaca primarna je reakcija na virus SARS-KoV-2, koji postepeno nastaje. Pacijent može da sazna da je obolio osjećajući ukus gvožđa, pošto se hemoglobin oslobođen iz crvenih krvnih zrnaca u krvotoku oslobađa pljuvačkom", navodi se u medicinskom časopisu.

Po mišljenju naučnika, svi koji imaju nizak hemoglobin su u opasnosti. Prije svega, to su stariji ljudi sa hipertenzijom, gojazni, koji imaju dijabetes, trudnice, pacijenti sa oslabljenim imunitetom, zaraženi HIV-om i pacijenti oboljeli od raka.

"Virus ulazi u epitela, gdje se množi, a zatim ulazi u krvotok i napada, može napasti pluća, urinarni sistem i eritrocite", rekla je Galina Reva, profesor na Odjeljenju za fundamentalnu medicinu na Fakultetu za biomedicinu Dalekoistočnog federalnog univerziteta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije