Zdravlje

Šta kaže nauka - koliko su efikasne rukavice u borbi protiv virusa?

Šta kaže nauka - koliko su efikasne rukavice u borbi protiv virusa?
Foto: N.N. | Šta kaže nauka - koliko su efikasne rukavice od lateksa u borbi protiv virusa?

Od kada je izbila epidemija, a onda i proglašena pandemija Covid-19, najveće interesovanje pokazali smo za informacije o preventivi. Ljudi često, potpuno nesvjesno, dodiruju lice - i tako sa ruku prenesu virus do usta ili nosa, kaže Simon Klark, vanredni profesor za ćelijsku mikrobiologiju na Univerzitetu u Readingu, za "The Conversation".

Jedna od mjera koja se snažno preporučuje svakako je detaljno i često pranje ruku, poput hirurga koji se priprema za operacionu salu. Međutim, često pranje ruku i(li) dezinfikovanje alkoholom može da dovede do oštećenja kože.

Iz tog razloga, mnogima djeluje da je jednostavnije nositi rukavice od lateksa za jednokratnu upotrebu

Ali, da li su rukavice zaista toliko bezbjedne?

Za bolji uvid u to kako najbolje koristiti rukavice i koja su njihova ograničenja, najkorisnije je posmatrati mjesto gdje se one rutinski koriste - na primjer, bolnice. Važno je znati da većina rukavica, koje se isporučuju u velikim pakovanjima, nisu sterilne. Takođe, povezane su sa rizikom unakrsne kontaminacijei širenjem virusa. To se dešava jer se često koriste onda kada nisu potrebne, stavljaju se prerano, skidaju prekasno ili se ne mijenjaju na vrijeme, kaže profesor Klark.

U bolnicama se rukavice koriste kako bi zaštitile od kontakta sa krvlju pacijenta, telesnim tečnostima ili sa određenim lijekovima. Tokom operacije, rukavice su sterilne, skidaju se kada se postoji mogućnost da prljaju druge površine i nikada se ne koriste iste rukavice za više od jednog pacijenta.

U svakodnevnom životu...

Na primjer u prodavnicama, kada vidite da rukavice nosi osoba koja radi u mesari, imajte na umu da ih možda satima drži na rukama. Da je možda rukovala kontaminiranim materijalom, a onda sekla i spakovala meso za vas. Sve sa istim rukavicama, dodaje Klark.

Takođe, prenos virusa isti je kada nosite, i kada ne nosite rukavice. Ako ste dodirnuli kontaminiranu površinu rukavicom, a onda dodirnuli lice, isto je kao i da niste nosili rukavice.

Ekvivalent neuspjehu prilikom promjene rukavica je nepranje ruku. Dakle, ako ste nespretno promijenili rukavice, isto je kao i da niste oprali ruke.

Nošenje rukavica jeste pogodan način da se minimalizuje kontaminacija i ruke održavaju čistim, ali samo ako se koriste pravilno i u slučajevima kada niste u mogućnosti često da perete ruke.

Ljekari Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, slažu se da rukavice mogu da donesu više štete nego koristi.

Dr Karin Raj u izjavi za "The Independent", dodaje da mogu imati ulogu u daljem širenju virusa, kao i da igraju veoma važnu ulogu u kliničkom okruženju, ali da postoji "malo poznatih dokaza" koji govore da su korisne za javnu upotrebu.

(nationalgeographic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije