Zdravlje

Studija: Koje maske pružaju vrlo visok stepen zaštite od zaraze

Studija: Koje maske pružaju vrlo visok stepen zaštite od zaraze
Foto: Bellahu123/Pixabay | Studija: Koje maske pružaju vrlo visok stepen zaštite od zaraze
Agencije

GETINGEN - FFP2 maske pružaju vrlo visok stepen zaštite od zaraze, pod uslovom da se pravilno nose, zaključak je studije Instituta Maks Plank za dinamiku i organizaciju iz njemačkog grada Getingen.

"Ako se jedna zaražena i nezaražena osoba sretnu u zatvorenom prostoru i s malo razmaka, mogućnost prenosa zaraze i nakon 20 minuta iznosi svega jedan procenat", navodi se u danas objavljenoj studiji.

Uslov za ovako visok stepen zaštite jeste pravilno postavljanje maske, što se posebno odnosi na dio na vrhu nosa, koji mora biti čvrsto priljubljen, ističe se u studiji objavljenoj u američkom časopisu za nauku "Prosidings" Američke akademije nauka.

Kod nepravilnog položaja maske opasnost od zaraze povećava se na četiri odsto.

Tokom eksperimenata naučnici su isprobavali različite aspekte, poput veličine kapljica, dinamiku pri disanju, kao i različite forme zaštitne maske.

"Mogućnost zaraze u stvarnom životu je deset do stotinu puta manja, ali mi smo stvorili najnepovoljnije uslove kada je u riječ o zaštiti", rekao je direktor Instituta MAks Olank i jedan od rukovodilaca studije Eberhard Bodenšac.

Suprotno tome, susret dvije osobe koje ne nose maske, a od kojih je jedna zaražena, vrlo će vjerovatno završiti zarazom zdrave osobe.

"U tom slučaju će zdrava osoba, koja stoji na udaljenosti od tri metra od zaražene osobe i nekoliko minuta udiše vazduh zaraženog, s velikom vjerovatnošću biti zaražena", rekao je Bodenšac.

On zato smatra da je nošenje maski i dalje vrlo dobro sredstvo u sprječavanju širenja virusa korona. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije