Zdravlje

Pratite nas na Google news

Superkompjuter utvrdio: Viziri neefikasni u zaustavljanju aerosoli

Superkompjuter utvrdio: Viziri neefikasni u zaustavljanju aerosoli
Foto: N.N. | Superkompjuter utvrdio: Viziri potpuno neefikasni u zaustavljanju aerosoli
N.N.

Plastični viziri su skoro potpuno neefikasni u zaustavljanju aerosoli, pokazali su modeli koji su sprovedeni na najbržem superkompjuteru na svijetu, što u velikoj mjeri baca sumnju na njihovu ulogu u sprečavanju širenja virusa korona.

Simulacije sprovedene na "Fugakuu", najbržem superkompjuteru na svijetu, utvrdile su da su skoro 100 odsto aerosoli manjih od pet mikrometara pobjegle van plastičnih vizira, kakve obično koriste radnici u uslužnim djelatnostima.

Osim toga, polovina od ukupne količine većih aerosoli od 50 mikrometara takođe je završila u vazduhu, navodi Istraživački centar Riken u gradu Kobe.

Dok neke zemlje pokušavaju da ponovo pokrenu svoje ekonomije, viziri postaju uobičajena oprema u sektorima gdje zaposleni imaju direktan kontakt s mušterijama.

Makoto Cubokura, šef tima sa Rikena, kaže da je simulacija uzimala u obzir desetine hiljada aerosoli različitih veličina, od onih manjih od jednog mikrometra do nekoliko stotina mikrometara.

Njegov zaključak je da viziri ne mogu da budu alternativa za maske.

"Sudeći prema rezultatima simulacije, efikasnost vizira u zaustavljanju širenja aerosoli i kapljica iz usta zaražene osobe u okolni vazduh je veoma ograničena u poređenju s maskama", istakao je Cubokura za Gardijan.

(rts.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije