Književnost

Aprilili: Gramatički korektne šale

Aprilili: Gramatički korektne šale
Foto: N.N. | Aprilili: Gramatički korektne šale

Studije su pokazale da smisao za humor i često smijanje mogu da produže život. Humor je dobar za mentalno zdravlje, ublažava stres i pomaže nam da se lakše nosimo s neugodnim situacijama. Smijati se treba svaki dan, ali ipak jednog dana u godini šalama posvećujemo posebnu pažnju.

Taj dan je 1. april, Svjetski dan šale, koji smo ove godine obilježili u petak, kada su mnogi drugima napravili razne smicalice samo zbog zabave i smijeha. Kako kažu, to je dan kad svi odrasli ponovo postaju djeca ili kako je rekao Mark Tven: "Svi se mi 1. aprila podsjetimo ko smo ostalih 364 dana."

Šaliti se može na razne načine, a oni koji su uspješni u tome pokazuju svoju inteligenciju, kreativnost, samoprihvatanje i zadovoljstvo životom. Ovaj datum obilježava se gotovo širom svijeta i predstavlja priliku da se našalimo s porodicom, prijateljima, radnim kolegama, ali takođe i da mi budemo prevareni i prihvatimo to. Podvale za 1. april imaju dugu tradiciju, a ovaj dan takođe je zanimljiv medijima, koji često svojim korisnicima priušte vrlo kreativne šale koje nerijetko planiraju cijelu godinu i budu izvedene vrlo uvjerljivo. Tako je BBC prikazao intervju s profesorom koji je navodno razvio nevjerovatnu novu tehnologiju - njuhoviziju, koja omogućava prenos mirisa putem vazdušnih talasa.

"The Times" je objavio tekst o novom zaštitnom sistemu kreditnih kartica koji se aktivira pjevanjem.

Naivni su povjerovali da će gradske vlasti uvesti u Stokholmu ograničenje brzine za bicikliste na 20 kilometara na sat u užem centru grada.

Na radiju BBC objavljena je reportaža - naravno, na 1. april - kako u Švajcarskoj ljudi beru špagete s drveta. Mnogi su se javljali da saznaju detalje o tom biznisu.

U Čikagu je objavljen poziv za posjetu zoološkom vrtu - zbog mini-žirafe. Mnogi su pohrlili do kaveza, strelice i obavještenja su ih bez greške odveli do njega, a tamo, na zidu velikim slovima je pisalo: "Aprilili!"

Kako se piše:

Aprilili je uzvik kojim se drugima daje do znanja da su prevareni. Često vidimo da je napisan na različite načine: april-ili, aprili-li, aprili li. U Pravopisu je navedeno da se piše aprilili.

Prvi april nije nacionalni praznik ni u jednoj zemlji, ali je prihvaćen u većini evropskih kultura, SAD i Indiji kao Svjetski dan šale. Samo nekoliko dana prije njega proslavili smo i Svjetski dan pozorišta, Svjetski dan poezije, Svjetski dan voda... Skoro svaki dan u godini je posvećen nečemu na šta se želi skrenuti pažnja javnosti. Zbog toga potrebno je obratiti pažnju i na pravilno pisanje imena praznika.

Kako se piše:

Velikim slovom se pišu nazivi praznika, kod višečlanih samo prva riječ, a ostale ako su same vlastita imena: Božić, Uskrs/Vaskrs, Bajram, Pasha, Dan zaljubljenih, Nova godina, Međunarodni praznik rada, Dan planete Zemlje.

Nije naodmet podsjetiti da se pridjevi pišu malim slovom, tako da su novogodišnji (ne Novogodišnji) praznici, božićni (ne Božićni) pokloni i prvoaprilska šala (ne Prvoaprilska) šala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije