Književnost

Kako lektor kaže: Što je krivo slovo n

Kako lektor kaže: Što je krivo slovo n
Foto: N.N. | Kako lektor kaže: Što je krivo slovo n

Rat je u Ukrajini... i na još mnogo mjesta, ali se o njima ne piše. Nisu zanimljivi, nisu važni. A morali bi biti... No, to nije tema ovog mog današnjeg razmišljanja. Tema je - slovo n. Kakve veze slovo n ima s ratom u Ukrajini ili bilo kojim drugim??

"Na istoku Ukrajine nesmanjenim intezitetom vode se borbe. Komadant vojske u toj oblasti kaže da mu instikt govori da suparnička strana pokušava iscenirati situacije i spriječiti korespodenciju ključnih aktera..."

Ovaj "izvještaj" je iz moje glave, naravno, ali često na TV-u i po portalima natrčim na neki od ovih izraza i u mislima ih ispravim. "Kako komadant? Komandant", "Joooj... intenzitet!" I instinkt i inscenirati i korespondencija! Znaaam, profesionalna deformacija.

Šta je sa slovom n?

Ako je komanda i komandovati - zašto je lakše reći komadant? A mnogi govore, iako sasvim pravilno upotrijebe komanda - a ne komada i komadovati.

U našem je jeziku rijetka suglasnička grupa -nz- pa je valjda uproštavamo i kažemo intezitet i intezivna njega, ali je pravilno intenzitet, od latinskog intensitas (što znači napregnut).

Uproštavanje suglasničkih grupa moglo bi da bude objašnjenje i u slučaju instinkta, ali zašto se onda ne gubi prvo n? I ono je u suglasničkoj grupi. Zašto se izgubi u -nkt-, a ne izgubi u -nst-?

Ima još primjera tužnog, zanemarenog slova n, koje ništa krivo nije, a ne navedoh ih u ovom mom ratnom izvještaju. Čućete transplatacija umjesto transplantacija kada se priča o medicini, recezent umjesto recenzent iako se uredno kaže recenzija itd.

Godinama radim kao lektor pa se nerijetko sretnu i istitucije (institucije), koncetracija (koncentracija), fukcionisanje i fukcija (funkcionisanje i funkcija), ispiracija (inspiracija), kostantno (konstantno), kontigent (kontingent), korespodencija (korespondencija)... Koliko ste puta čuli da neko kaže benziska umjesto benzinska pumpa? Nekada je neka riječ toliko ukorijenjena u upotrebi da većini čak i nije poznato da nije ispravna, kao npr. delikvent, a treba delinkvent...

Svako je slovo, pa i ovo n iz naše današnje priče, važno i tu je s razlogom, jer zamislite npr. da pričamo o mentalnom zdravlju... ili o metalnom?!

I za kraj, pišem, a svaki put kad naiđem na ovo "instinkt" sjetim se mudre glave Žike Pavlovića iz "Žikine dinastije" i čuvene rečenice: "Moj me insekt nikad ne vara"!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije