Književnost

Kako lektor kaže: Prohujalo s vihorom, vjetrom ili kovitlacem?

Kako lektor kaže: Prohujalo s vihorom, vjetrom ili kovitlacem?
Foto: N.N. | Kako lektor kaže: Prohujalo s vihorom, vjetrom ili kovitlacem?

Vitak stas nije nešto čime bih se mogla podičiti, a mala je vjerovatnoća da ću se ikad prošetati modnim pistama u Milanu ili Parizu ili da će me pozvati iz "Victoria's Secreta".

Otud su šale na taj račun oduvijek bile prisutne: dobronamjerne, kao i one druge. Ipak, najdraža od njih desila se kad sam onomad šetala sa svojom tada šestogodišnjom kćerkicom, koja je ujedno i moja najbolja prijateljica i zaštitnica. Naišao je neko te joj rekao, očekujući da vidi njenu reakciju, da joj je mama debela.

Ona ga je šokirano pogledala, raširila oči od iznenađenja te gotovo uvrijeđeno, tražeći prefinjeniji sinonim, zaštitnički izustila: "Nije moja mama debela! Ona je samo - široka!"

I dan-danas se tome smijem.

Šta su to sinonimi?

To su riječi koje su po značenju identične ili vrlo slične nekoj drugoj riječi, ali se od nje razlikuju po obliku. Znate ono kad želite nekoga da opišete pa tražite odgovarajući izraz da biste bolje objasnili, npr. "Ma kako ne znaš Dragoljuba? To je onaj smiješni, duhoviti. Onaj šaljivi i zabavni. Ima crne brkove, vrane, mrke." Pa onda dodate: "Iako ga je mučilo siromaštvo (neimaština, baš prava bijeda), uvijek je nekako bio veseo i razdragan... Raspoložen... Vedar."

I onda na kraju izvučete zaključak: "Ili je bio lud, odnosno sumanut, ili zaista hrabar i odvažan!"

Upotreba sinonima zavisi od toga šta se govori ili potrebe preciznijeg i konkretnijeg saopštavanja nečega. Prilikom upotrebe sinonima vrši se selekcija podataka, ističu se nijanse jer nije isto kada se kaže vjetar, vihor, povjetarac ili oluja, odnosno jesti, prezalogajiti ili žderati.

Osim što dijele osnovno značenje, sinonimi su međuzamjenjivi u određenim kontekstima. Jedna riječ može biti uporediva i međuzamjenjiva sa više riječi, a ne samo s jednom. Na primjer, riječ zemlja je sinonim sa riječima tlo i zemljište u jednom svom značenju, sa riječima pod i patos u drugom, a sa riječju država u trećem. Sinonimi mogu biti imenice, glagoli, pridjevi, prilozi i prijedlozi.

Primjeri

• brz - hitar, okretan,

• drag - mio, umiljat,

• hladan - leden, studen,

• konj - kljuse, pastuv, raga,

• kuća - dom, ognjište,

• mrak - pomračina, suton, tmina,

• učenik - đak, školarac,

• hodati - ići, koračati.

 

Prema tome, sljedeći put kad poželite da prozborite, govorite, besjedite, odnosno komentarišete nečiju kilažu, a da pritom ne budete uvredljivi, umjesto da kažete nekome da je mršav, možete da upotrijebite i finiji izraz, npr. potanak ili izrazito vitak...

Vjerujte na riječ nama punačkim, okruglim, izdašno građenim, tj. elegantno popunjenim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije