Književnost

Sumnjam da se kaže sumljam

Sumnjam da se kaže sumljam
Foto: Arhiva/Ilustracija | Sumnjam da se kaže sumljam

"U zadnje vrijeme sve više sumljam u to." Sretosmo se na ulici moj zanimljivi sagovornik i ja nakon dužeg vremena. Skrenu razgovor u određenom pravcu te mi se on požali na nešto. Uslijedilo je objašnjenje o čemu se radi, međutim meni se misli zaustaviše na onom "sumljanju" te ne čuh nastavak priče.

"Sumljaš?"

"Da. Što? Zar se ne kaže tako?", upita me sa zanimanjem.

Uskovitla se u mojim mislima oko mene uragan i uhvatismo se u zagrljaj u tom vjetru stranice Rečnika srpskoga jezika Matice srpske i ja.

Ukazaše se pred mojim očima sljedeće riječi:

"Sumnja, imenica ženskog roda, označava nepotpunu vjeru u nekoga ili nešto, nevjerovanje, sumnjičenje ili nevjericu. Taj termin se takođe poistovjećuje s nagađanjem i pretpostavkom, odnosno bojazni i strahovanjem. 

Sumnjati znači imati, odnosno osjećati sumnju ili nevjericu u istinitost nečega, pokazivati rezervisanost u pogledu nečega (npr. rezultata izbora).

Takođe, ta riječ označava nemanje povjerenja ili pouzdanja u nekoga (npr. partnera).

Ukoliko pretpostavljate da bi neko mogao biti kriv (na osnovu njegovog držanja ili ponašanja), takođe možete reći da sumnjate u njega, odnosno da ga sumnjičite."

"Sumnja (gen. množine sumnji), sumnjati, sumnjiv, sumnjičavost", nadoveza se i Pravopis srpskog jezika.

Paralelno s tim, u istom tom rječniku nema riječi sumljiv, a nema je, niti je može biti, iz prostog razloga što ona  ne postoji. Stiša se oluja, vratiše se stranice u pravopisne korice, zauze i pojašnjenje svoje mjesto u sagovornikovoj memoriji te se na kraju srdačno rastadosmo.

Nekoliko mjeseci kasnije zaustavi me razdragano da mi ispriča anegdotu... Slučajno se, ispriča on, nedavno zatekao u nekom društvu gdje se polemisalo na tu temu te im je prenio svoja saznanja, rekavši im veselo na kraju: "Zaista sumnjam da se kaže sumljam. Tačnije rečeno, potpuno sam siguran da tu treba NJ."

Svaki put kad pomislim na tu priču, iskrade mi se osmijeh... Ne treba sumnjati u sebe niti u poznavanje svog maternjeg jezika, jer, na kraju krajeva, mi imamo najljepši jezik na svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije