Život

Istinski heroji, tu, kraj nas

Istinski heroji, tu, kraj nas
Foto: N.N. | Istinski heroji, tu, kraj nas

Kada smo prošle godine izabrali "bijele mantile" za ličnosti godine bili smo vođeni mišlju da im odamo priznanje, da se poklonimo i podržimo sve zdravstvene radnike, one iznutra, na prvoj liniji i terenu, koji nisu pred svjetlima kamere, a vode najvažniju bitku - za naše živote, rizikujući svoj.

Tada nam je vodilja bila da skrenemo pažnju javnosti, koja u nekim trenucima zna da bude sebična, samoživa i zaboravna, na tihe heroje koji vode bitke - i svoje i vaše.

Pandemija nas je otuđila, zatvorila, osamila, promijenila iz korijena. Vođeni vlastitim opstankom, sve manje smo imali strpljenja i sluha za svijet oko sebe, boreći se da zdravim održimo svoj mikrosvijet i preživimo dan.

Ove godine uređivački kolegijum je razmišljao koje su to kategorije koje vode bitke, o kojima ne razmišljamo često ili tek u međunarodnim danima, o čijim problemima javnost malo zna, za koga institucije nemaju dovoljno sluha i koga želimo sad i dokle god budemo radili ovaj posao da podržavamo.

Prijedlog da za punoljetstvo Izbora ličnosti godine to budu mališani koji se bore protiv malignih bolesti usvojen je jednoglasno.

Zajedno s njihovim saborcima, roditeljima, provodili smo vrijeme u razgovoru, upoznavanju, fotografisanju, plakali smo i smijali se skupa jer je mnoge taj duh vodio kroz cijeli proces.

Jeste li znali da roditelji u Federaciji imaju samo 42 dana prava na bolovanje ako imaju dijete oboljelo od karcinoma? Ni ja.

Kroz naše priče biće vam jasno da se radi o istinskim herojima i da nema mjesta patetici i sažaljenju - upoznaćete Mateju, koja će kad poraste raditi na Dječjoj hematoonkologiji i koliko voli svoju doktoricu Predojević, kako jedan student Miloš pomaže mlađim saborcima da preguraju ono što je on već prošao, da je jedan Kenan danas zdrav i veseo dječak jer mu je seka Zara donirala matične ćelije.

Ispričaće vam Sarajlija Fuad kako danas pravi besplatno perike jer je iskusio kako je ostati bez kose. Pročitaćete i da ljudi zaziru od djece koja su ostala bez kose, ali i izjavu majke koja kaže: "Vidimo te poglede, ali nastavimo da hodamo ponosno."

To su borbe, životne, iskonske, o kojima smo željeli ove godine da govorimo, nagradimo ih, ukažemo i trajno podržimo.

Kad izborite životnu pobjedu, koju ćete doživjeti kroz ove priče, biće vam jasno koliko su nebitne sve druge pobjede koje nam poturaju kao važne.

Političke elite i njihove krize dehumanizovale su ove prostore, čineći nas umornim, depresivnim, ojađenim i poniženim.

Kroz priče o velikim malim herojima i njihovim roditeljima učimo više o volji, borbi, snazi, ljubavi, humanosti, tugama, ali i radosti.

Ako bar jedna osoba nauči da je ta ćelava glavica najveći mali heroj i borac i da ga ti čudni pogledi peku, mi smo svoj posao obavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije